Tysklands ekonomi stagnerar för närvarande. Det är allt annat än bra men motsvarar ändå ingen generell recession, oavsett vilken definition som man använder, skriver Tysklandsexperten Hubert Fromlet i en gästkolumn.
Under det tredje kvartalet 2024 steg Tysklands BNP med 0,1 procent jämfört med föregående kvartal. Det kan jämföras med en sämre utveckling i exempelvis Italien och Sverige.
Sammantaget ter sig Tysklands ekonomiska tillstånd för närvarande ändå svag eller otillfredsställande i ett internationellt perspektiv. Ändå är det påfallande att Tyskland får speciellt negativa rubriker och bedömningar. Varför detta?
Tysklands måste prestera bättre än andra länder
Det går inte någon dag att jag inte läser någon artikel om Tyskland med kritiskt eller negativt innehåll. Man kan undra, varför det blivit på det viset på senare år. Nedan vill ge några förklaringar, både ekonomiska, politiska och psykologiska.
¤ Beroendet av relativt billig gasimport från Ryssland. Denna strategi höll inte längre efter Rysslands invasion av Ukraina. Tysklands erforderliga energiomställning blev både förvirrande, dyr och alltför komplicerad.
¤ Dämpad världskonjunktur. Covid-19, kriget i Ukraina, Kinas tillväxtproblem, höga räntor och den generellt svaga globala investeringskonjunkturen bidrog i hög grad till den alltjämt rådande recessionen i tysk industri. Tillsammans med bilindustrins problem förklarar dessa faktorer mycket väl Tysklands ekonomiska bakslag. Dessa är både av konjunkturell och strukturell natur.
¤ Omvärldens höga förväntningar. Tyskland är ett land som upprepade gånger lyckats ta sig ur allvarliga kriser. Det har man förväntat sig också denna gång av världens tredje största, men ännu så länge har dessa förväntningar inte kunnat infrias. Speciellt negativt uppfattas att Tyskland som EU:s största ekonomi inte lyckats ge draghjälp till andra länder. På grund av denna brist finns en negativ psykologisk effekt på experter utanför Tysklands gränser.
¤ Det politiska virrvarret.
Den tyska trafikljuskoalitionen mellan socialdemokrater, miljöpartister och liberala lovade initialt relativt gott i många analytikers ögon. Utmaningarna vid de ovan beskrivna kriserna medförde dock allt större meningsskiljaktigheter inom regeringskoalitionen och därmed ineffektivitet i beslutsprocesserna. Allt detta ledde till en stor imageförlust både innanför och utanför Tysklands gränser.
¤ Tyskarnas egna överdrivna reaktioner – negativt också för ekonomin
”Jublar i himlen, bedrövad till döds” skrev redan Tysklands kanske mest kända författare Johann Wolfgang von Goethe för cirka 235 år sedan. Än idag präglas Tyskland i svåra lägen av påtagliga överreaktioner, åtminstone jämfört med flertalet andra länder. På senare tid har mycket negativa bedömningar från finansmarknaderna, industriföreträdare, lobbyorganisationer och politiska företrädare säkerligen bidragit till den försämrade Tysklandbilden – och har troligen också framkallat psykologiska och därmed realekonomiska skadeverkningar.
Snabbt förtroendelyft behövs
Med tanke på Tysklands enorma moderniseringsbehov, som nyligen helt öppet och noggrant formulerat av regeringens akademiska rådgivningsorgan ”Sachverständigenrat”, framstår det som ofrånkomligt att den kommande förbundsregeringen genom en konkret framtidsorienterad reform- och moderniseringspolitik snabbt kan återvinna hushållens och näringslivets förtroende och på så vis främja konsumtion och investeringar. Valkampen inför extravalet i februari 2025 kommer nog att handla mycket om ekonomin.
Handlingskraft behövs inte minst för att Tyskland ska kunna vinna tillbaka sitt forna goda anseende som innovativ forsknings- och näringslivsnation. För egen del tror jag att insikten om alla nödvändiga ekonomiska förändringar kommer att finnas i nästa regering. Frågan är dock hur samarbetsvillig nästa koalitionsregering kommer att visa sig i praktiken. Men det finns inte längre något alternativ till ett framtidsbetonat och positivt verkande samarbete inom den kommande, sannolikt stora, regeringskoalitionen.
Hubert Fromlet
Affilierad professor vid Linnéuniversitet & Senior Advisor vid Tysk-Svenska Handelskammaren