“Herman Friedländer. En svensk judisk historia” av Johan Schück

I denna bok berättas Sveriges judiska historia genom en person, Herman Friedländer (1842–1920). Denna driftiga entreprenör spelade en aktiv roll när den moderna industrinationen Sverige skapades.

Han var släkt med flera av de äldsta judiska familjerna i landet, de som i slutet av 1700-talet fick Gustav III:s tillåtelse att invandra och fritt utöva sin religion. Här återfinns familjer som Hirsch, Josephson och Schück.

Som ung övertog Herman Friedländer familjens textilföretag – H. Schücks Enka – men blev sedan något av en riskkapitalist och satsade på den framväxande verkstadsindustrin och de stora järnvägsbyggena. Han var bland annat grundare till företaget Bulten i Hallstahammar.

Herman Friedländer var djupt engagerad i samhället och sin samtid. Han stödde som mecenat sin tids unga konstnärer: Ernst Josephson, Carl Larsson, Bruno Liljefors och Anders Zorn. Resultatet blev en stor konstsamling, som han senare donerade till
Nationalmuseum.

Idag lever hans minne i form av flera betydande stiftelser. I den här boken väcks Herman Friedländer och hans judiska sekelskiftesvärld till liv på nytt.

Bokens författare Johan Schück är journalist och civilekonom, länge verksam vid Dagens Nyheter som samhällsekonomisk krönikör och dessförinnan ledarskribent. Idag är han främst författare, föreläsare och ekonomisk kommentator. Han är ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Utöver att Johan Schück är intresserad av företagande och av svensk och judisk historia har han även haft personliga motiv till att skriva denna bok. Herman Friedländer är Johan Schücks farmors morfar.

Finns i bokhandeln snart och kan då även beställas från Medströms Bokförlag, Artillerigatan 13, Östra Blockhuset, 114 51 Stockholm, tel: 08-411 33 70, e-post: info@medstromsbokforlag.se