Vänsterpartiet har inte mycket att hoppas på i förhandlingar med Löfven

Här är min debut som kommentator vid tv-kanalen EFN. Den handlar om läget sedan Vänsterpartiet har begärt förhandlingar för att sedan möjligen släppa fram Stefan Löfven som statsminister:

https://www.efn.se/nyhetsrummet/schuck-risk-att-man-redan-nu-vill-mycket/

 

I förra inslaget på denna blogg hävdade jag att Vänsterpartiets röster för Stefan Löfven i det här läget inte kan tas för givna. Det handlar inte om gamla vpk som nästan alltid stödde en S-regering, oavsett dess politik.

Utöver Löfvens ganska stora eftergifter till Centerpartiet och Liberalerna gäller det nu en formulering i fyrpartiöverenskommelsen att “Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden”.

Detta är visserligen ett tydligt faktum när man ser på det politiska innehållet i uppgörelsen. Men denna extra markering riskerar nu att stjälpa alltihop, om följden blir Vänsterpartiet väljer att rösta emot Löfven.

Nu kommer det att bli nödvändigt för Stefan Löfven att erbjuda Vänsterpartiet något som visar att partiet, trots allt, har ett inflytande. Särskilt mycket kan det dock inte gälla eftersom de viktigaste konfliktfrågorna täcks av uppgörelsen, som nu i efterhand knappast går att rubba. Det finanspolitiska utrymmet för ökade utgifter är också högst begränsat.

Kommande budgetar ska läggas fram av sittande regering, inte av de fyra partierna bakom uppgörelsen tillsammans. Men det ska finnas ett budgetsamarbete över hela mandatperioden, som gäller de större reformer som partierna är överens om.

Alla de fyra partierna måste dessutom rösta för kommande budgetar, om dessa inte ska bli nedvoterade. Annars vinner det budgetförslag som läggs fram av Moderaterna och Kristdemokraterna, med stöd från Sverigedemokraterna. Detta var ju vad som hände nu i december när Centern och Liberalerna lade ner sina röster i den avslutande budgetomröstningen.

Vänsterpartiet kan därför inte ha så mycket att hoppas på i förhandlingen med Löfven, även om han vädjar och uttrycker sig försonligt. Men om man i vrede röstar emot honom kan det indirekt leda till att Ulf Kristersson väljs som statsminister, vilket ur partiets perspektiv är ännu sämre.

Möjligheten finns dock också att det blir ett extraval, vilket Vänsterpartiet kanske önskar. Men vägen dit styrs även av andra krafter, vilket gör alltihop väldigt osäkert.

Mycket kommer att hända från idag, måndag, tills att talmannen ska föreslå en ny statsminister på onsdag och att riksdagen ska rösta om detta på fredag.

“En vecka är en lång tid i politiken” är ett citat från förre brittiske premiärministern Harold Wilson. Sällan har detta känts så sant som för ögonblicket.